Raspuns: Confortabil! Nici o responsabilitate.
Nu ii poti trage la raspundere, ei ti-au spus ca nu stiu, tu ai fost cel care a fortat nota, tu ai fost cel care nu si-a dat seama... ei nu au nici o vina. Oare nu realizeaza ca defapt tu ai fost cel care a avut incredere in ei si ca asta ar fi trebuit sa insemne infinit ceva, intr-o lume in care, increderea a devenit un lux? Atat primita, cat si daruita, increderea, este Mercedes-ul SLR McLaren, al cadourilor afective ce si le pot face oamenii!
" Nu stiu!", ce simpla ar fi viata da am putea spune toti " Nu stiu, deci nu fac...", nimeni nu ar mai trebui sa faca nimic.... esti sigur ca omul ar mai exista?
Ia-ti o pauza doua minute si gandeste-te daca persoana care te-a hranit prima data ar fi spus " Nu stiu sa fac asta, deci nu o fac!", unde ai fi acum? Da, da acela este raspunsul, NU ai mai fi!
Sau poate mai departe, daca persoana care va trebui sa-ti hraneasca pentru prima data noul nascut va spune acelasi lucru?
Acest " nu stiu" ne face inferiori, ne face sa ne insultam inteligenta, nu am fost inzestrati degeaba cu ea, sa o folosim, mai bine decat sa ne transformam in ignoranti mediocri!
Cand iti vine sa spui " nu stiu", spune " ok, e o provocare, o gandesc logic, ma informez si mai greu sau mai putin greu, o rezolv!". Sigur, vei fi mai obosit, ai depus mai multa energie decat daca ai fi spus " nu stiu", dar in final iti vei da seama ca acesta este raspunsul la intrebarea " La ce pot eu aspira in aceasta viata?". Iti vei da seama ca depunand acest efort, te ajuti in primul rand pe tine crescandu-ti in fiecare zi nivelul aspirational. Vei realiza ca esti singurul care iti creezi scopul si ratiunea de a fi.
“Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.” - Mahatma Gandhi. De cand ne stim lumea ne indeamna sa traim fiecare clipa cu maxima intensitate, de parca ar fi ultima, ori sub sintagma "Azi este prima zi din restul vietii mele.". Sigur ca ambele variante suna inaltator, de parca nimic nu ne va mai sta in cale daca ni le vom insusi, insa uitam ca pentru a ajunge sa traim cu intensitate, trebuie inainte sa stim ce traim si cum sa traim, astfel incat sa nu devenim o amenintare atat pentru noi cat si pentru cei din jurul nostru, pentru ca, stim cu toti, intensitatea fara control poate insemna un pericol pentru oricine. Asa incat, precum in citatul de mai sus, fara sa ne ascundem in spatele lui "nu stiu", atunci cand ne decidem sa "traim la maxim", sa adaugam mereu si un "sa ascultam si sa invatam mai mult decat ieri si poate mai putin decat maine".
Tot in categoria lui "nu stiu" putem intalni si ceea ce in limbaj de grup s-ar numi "Managerul de Multinationala". Diferenta intre ei si restul muritorilor de rand este ca nu o vor spune/recunoaste niciodata. Unii dintre ei nu o vor face pentru ca desi sunt constienti de nestiinta lor, stiu de asemenea ca se afla in acel loc nu pentru skill-ul lor de "business acumen", ci pentru talentul de a vorbi mult fara sa spuna nimic ( in afaceri este nevoie si de asa ceva). Cealalta parte nu este constienta de felul in care pe tot parcursul vietii avem nevoie de invatare. Cum nu am invatat tot ce trebuia la ASE ( scuze, a fost prima universitate care mi-a venit in minte)?! Raspuns: Nu, nu ai invatat tot. Desi este esential sa trecem prin toate etapele de studii propuse de societate, acestea nu reprezinta finalul activitatii de invatare, ci doar baza. Asa cum, nu de mult, citeam "diferenta dintre o decizie buna si una gresita nu sta atat in volumul de informatii cu care lucram, cat in capacitatea de a ne concentra asupra unor detalii esentiale". Aceasta deprindere insa, este una dintre cele pe care nu avem cum sa le includem in programa scolara, o capatam in timp, cu conditia ca, pe tot parcursul vietii sa fim dispusi sa invatam, fie autodidact fie prin si de la oamenii din jurul nostru. Iar atunci cand domnilor Manageri va veti intreba de ce echipa nu va percepe drept Liderul ei, atunci sa intelegeti diferenta dintre un Manager si un Lider, Managerul are doar putere administrativa asupra unui grup, Liderul are capacitatea de a accepta ca nu stie tot, ca poate invata de la subalterni, ca este important sa ii asculti si sa cultivi o cultura a initiativei - acestia sunt oamenii (liderii), cei care au puterea de a-i face pe ceilalti sa-i urmeze prin respect, nu prin organigrama.
Pretuieste-i pe cei care iti ofera incredere, sunt cei pentru care ai valoare!
0 comentarii:
Post a Comment