Subscribe:

Saturday, 14 January 2012

Let's change the world!

     Sa incepem prin a face oamenii din jurul nostru mai prietenosi sau pentru cei care isi desfasoara activitatea profesionala in cladirea multinationalei, unde accesul la aer natural este restrictionat, “friendly like”.
              Toti am trecut prin experienta individului nou intrat intr-o societate si nu putine au fost situatiile in care am fost intampinati prin reactii asemanatoare “ tipului tatuat pe fata din mijlocul de transport in comun”. O parte dintre oameni se uita dispretuitor, o alta este indiferenta, exista o mica parte care iti zambeste, insa cea mai “prolifica” este cea care refuza sa te priveasca.
          “Viata este un balci unde nu este intotdeauna clar daca ai capul pe proprii umeri sau ai capul varat in orificiul dintr-un carton colorat."– Joseph O’Connor. Fixam intotdeauna cadre, iar pentru intelegerea si stabilirea sensului este esential ca aceste cadre sa fie cele corecte.
           Cred ca unul dintre cele mai sofisticate instrumente pe care le avem la dispozitie este “zambetul”. Sigur, se spune si ca zambetul este masca cel mai adesea folosita pentru ascunderea unei alte emotii. Insa atata timp cat acesta este menit sa induca un raspuns asemanator celui din fata voastra, poate fi folosit cu succes.
             Asa ca putem recurge la acest instrument atunci cand societatea decide ca incruntarea ii da un “aer de distinctie”. Odata ce primul contact vizual cu o persoana nou intalnita se desfasoara in prezenta unui zambet autentic, raspunsul “facial” al celui din fata voastra va fi acelasi, iar ulterior daca prima interactiune dintre voi a fost insotita de zambet, in cele mai multe dintre situatii reactia va fi aceeasi, pentru ca la nivel subconstient ambii va veti asocia reciproc cu figura initiala de la prima intalnire.
  Insa, asa cum spuneam mai sus, exista si situatia in care o parte din oameni refuza sa va priveasca, aici cel mai adesea intalnita procedura fiind inclinarea privirii inspre pamant sugerand astfel o stare de transa in care persoana pare a fi imperios implicata cognitiv in rezolvarea problemelor planetei. In acest caz procesul poate fi mai complex, insa la fel de eficient. Precedent instrumentului zambet, se necesita a fi ceea ce am putea numi “forta locomotoare a privirii”. Astfel, cand distanta dintre voi este de aproximativ 1 m este necesara aplecarea capului pana aproape de pozitia “oponentului” si apoi revenirea usoara la pozitia initiala insotita de salut si de “atotputernicul” zambet. Aproape in toate cazurile (mai putin poate in cel in care persoana chiar este angrenata in rezolvarea problemelor umanitatii J ) privirea celui din fata ta va fi ridicata “din pamant” prin forta privirii tale, iar primul lucru pe care il va vedea este zambetul tau, moment in care ne reintoarcem la puunctul precedent.
  Putem intalni si situatia in care intre doua persoane s-a stabilit raportul salut-zambet, insa interactiunea este limitata la acestea. Nu iti ramane decat sa observi momentul in care aflandu-te langa o persoana cu care ai déjà stabilita o relatie interpersonala, iar cel cu care doresti sa pornesti un prim dialog se afla in preajma voastra, sa spui o gluma “nevinovata” (poate cu referire la aparatul de cafea care nu functioneaza foarte bine sau poate la lifturile SF cu care este dotata cladirea in care va aflati). De aici modul in care va percepe celalalt se va schimba, va putea intelege ca sunteti asemenea, ca va confruntati cu aceleasi probleme, dar mai mult ca sunteti genul de persoana care poate descongestiona situatiile neplacute cu ajutorul umorului.
  Toate cele de mai sus sunt moduri in care noi putem schimba comportamentul celor din jur in mai bine. Sa fim fiecare din noi printre cei care gasesc ca este importanta sacrificarea catorva secunde pentru a face comunicarea mai “prietenoasa”!

1 comentarii:

www.haine.store.ro said...

Asta ar trebui sa facem cu totii, sa incercam sa schimbam lumea,sa incercam sa facem o lume mai buna.